Sağlık hizmetlerindeki dijital dönüşüm, teknolojinin sağlık hizmetlerine adapte olmasıyla ortaya çıkan olumlu etkilerdir. Teletıp, yapay zeka (AI) destekli tıbbi cihazlar ve elektronik sağlık kayıtları, sağlık hizmetlerinde dijital dönüşümün sadece birkaç somut örneğidir. Sağlık hizmetlerinin dijital dönüşümü, diğer endüstrilerin dijital dönüşümü ile benzer bir yörüngeyi takip eder.

Dijital dönüşüm, dijital teknolojinin bir sağlık işletmesinin hastalar, sağlık hizmetleri sağlayıcıları ve düzenleyicileriyle nasıl etkileşime girdiğinin tüm yönleriyle bütünleştirilmesidir. Başarılı bir dijital dönüşüm danışmanının söyleyeceği en temel şey, başarılı bir dijital dönüşüm stratejisinin sadece teknoloji ile ilgili olmadığıdır. Birçok dijital dönüşüm girişimi, dijital dönüşümü teknolojiye odakladığı için başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Lux Research tarafından yapılan araştırma, sağlık hizmetlerinin dijital dönüşümünün daha yavaş gerçekleştiğini söylüyor ve bu alanda yapılan dijital girişimlerin başarılarından ve başarısızlıklarından öğrenme fırsatının kaçırılmaması gerektiğini belirtiyor. 

Sağlıkta Dijital Dönüşümde Karşılaşılan Zorluklar

Sağlıkta dijital dönüşüm temelde tamamen müşterilerinize yani hastalarınıza nasıl bir deneyim yaşattığınızla ilgilidir. Sağlıkta sağlanabilecek etkili bir dijital dönüşüm için yeni ve farklı düşünme yolları teşvik edilerek, kurumları, düzenleyicileri ve en önemlisi hastaları da kapsayan kültürel bir değişim gerçekleştirmek en önemli gerekliliklerdendir.

Sağlık hizmetlerinde dijital dönüşümün önündeki engeller çoğu zaman teknolojik olmayan noktalardan oluşuyor. Yakın tarihli bir röportajda, Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Derneği (HIMSS) Başkanı ve CEO’su Harold F. Wolf, endüstrinin dijital dönüşümündeki en büyük engelin kültürde gerçekleştirilmeye çalışılan değişimlere karşı olan direnç olduğunu kaydediyor. Benzer şekilde, McKinsey çalışmaları da sağlık sektöründeki liderlerin en çok bahsettikleri üç engelin kültür, düşünce yapısı, organizasyonel yapı ve yönetişim olduğunu tespit ediyor. 

Sağlıkta 2020 Dijital Dönüşüm Trendleri

Araştırmacıların 2020’de sağlık sektöründeki dijital dönüşüm trendlerinden beklentileri ise kısaca şu şekilde: 

Hastaların kendi takvimlerini belirleme taleplerine cevap veren dijital sistemlerin yükselişiyle birlikte özellikle mobil tarafta yoğun çalışmaların gerçekleşmesi bekleniyor.

Tüm sektörlerde olduğu gibi sağlıkta da big data’nın yerinin yadsınamaz şekilde büyüyeceğini göreceğiz. Big data hasta kayıt analizi yoluyla, hastanın sağlık ve ilaç reçeteleri arasındaki herhangi bir tutarsızlığı belirleyerek, sağlık uzmanlarını ve hastaları olası bir ilaç hatası riski olduğunda uyarabilir konuma gelecektir.

Hastaları VR ile tedavi etmek veya karmaşık ameliyatları planlamak için sanal gerçeklik simülasyonlarının kullanılması sıkça karşılaşılan bir durum haline gelecek. VR, hastaların ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılabilmesini ve bu ihtiyaçların doğru tedavilerle buluşturulmasını sağlayan güçlü bir iletişim kanalı olarak 2020’de dikkatleri üzerine çekecektir.

2020’de giyilebilir sağlık cihazlarının kullanımının artışıyla birlikte hastaların kişiselleştirilen deneyimleri, daha tutarlı sağlık çözümlerinin sunulmasını sağlayacaktır. Kalp atış hızı sensörleri, egzersiz takibi sağlayan cihazlar, şeker hastaları için kan şekeri düzeylerini izlemek için kullanılan sweat meters, kanda taşınan oksijen miktarını izleyen ve sıklıkla KOAH veya astım gibi solunum yolu hastalıkları olan hastalar tarafından kullanılan oksimetreler bu cihazlardan birkaçı.

Yapay zeka (AI) ise sağlık hizmetlerinde dijital bir dönüşüm eğiliminden çok daha fazlası olarak 2020’de sahnedeki yerini alacak. Hastane robotlarını, hemşire robotları ve chatbotları sağlık sektöründe atılan yapay zeka hamlelerine örnek olarak verebiliriz. Ancak AI’nın gerçek gücü en iyi şekilde hassas tıp, tıbbi görüntüleme, ilaç keşfi ve genomik gibi alanlarda görülecek ve sektörde dijital dönüşümü benimseyen kurumlar için oldukça önemli çıktıları beraberinde getirecektir.

İnfoloji Yönetim Danışmanlığı olarak Sağlıkta Dijital İniyatif Grubu ile 9 Aralık 2019’da Acıbadem Üniversitesi’nde Sağlıkta Dijital Dönüşüm adı altında gerçekleştirdiğimiz Ortak Akıl Konferansında, dijital sağlık alanında dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen trendler ve gelişmeler konuşuldu ve Türkiye’nin bu alanlardaki fırsatları üzerine duruldu. Sağlıkta dijital dönüşümün önündeki engeller, çözüm önerileriyle birlikte tartışıldı.

1, 23

Total
0
Shares