İşletme büyüklüğü fark etmeksizin, günümüzün rekabetçi pazarında hayatta kalabilmek için stratejik planlama olmazsa olmaz konumda bulunuyor.

Bu planların mevcut işletmenin dokusuna eklenmesinin yanında, aksiyon odaklı olması da önemli bir detay. Doğru bir stratejik planlama yapabilmek için sürekli olarak gözden geçirmeniz gereken belirli unsurlara yakından bakalım.


1) Derin detaylar içeren hedefler oluşturun.

Sıradan bir iş planı ile stratejik plan arasındaki en büyük fark detayların ne kadar derine indiğiyle ilgilidir. İş planı hedeflerinize ve ne elde etmek istedikleriniz üzerine üst düzey bir bakış açısı sunarken, stratejik plan; hedefleri kendi bileşenlerine ayırmak ve bunları başarmak için atabileceğiniz her adımı içinde barındırır.

Bu şekilde şirketinizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için her unsurun nasıl bir bağlantıda olması gerektiğini, nerelerde kesişebileceğini günlük olarak görmeniz, aynı zamanda ekip için gerekli görev dağılımını yapmalısınız. 


2) Doğru metrikleri seçin ve düzenli olarak takip edin.

Hedeflerinizi ayrıntılı bir şekilde belirlediğinizde, bir sonraki adım ilerlemenizi izlemenizi sağlayacak metrikleri seçmek olacaktır. Birçok yönetici hangi metrikleri takip edeceği konusunda kararsızlık yaşıyor. Önemli olan nokta metriklerin, sektörün ihtiyaçlarına göre ve uzun vadeli başarı odaklı olmasıdır.

Satış sayısı, müşteri ilişkileri ve web trafiğinin analizi gibi geniş ama doğru çerçeveye sahip metrikler birçok unsurun ana başlığını oluşturabileceği için, yöneticilerin büyük resmi görmesinde yardımcı olur. 

Daha sonrasında ölçümlerinizi kapsamlı bir şekilde izlemeniz gerekiyor. Bu noktada analiz kısmına gereken önemi gösterin. Çünkü yanlış bir analiz, yanlış bir karara neden olabilir. Takip edemeyeceğiniz metriği aradan çıkarın ve genel görünüm için olmazsa olmaz detaylara odaklanın. 


3) Mentor her zaman önemlidir.

Deneyimli bir akıl hocasına sahip işletme, çalışan mutluluğundan satış sayısına kadar birçok konuda büyük ilerleme kaydedecektir. 

Bill Gates, Steve Jobs, Oprah Winfrey gibi isimler ne kadar başarılı olurlarsa olsun kendi akıl hocalarına sahiplerdi. 

Braxton Yoeman’a göre bir mentorun zengin deneyimlerinden faydalanmak, onun zamanında yaptığı hatalardan kaçınmak ve işlerin nasıl yürüdüğüne dair farklı bir bakış açısına sahip olmak önemli kararlar almanızı sağlayacaktır. 


4) Katılımın yüksek olduğu bir takım kurun.

Hedeflerinizi derinlemesine inceledikten sonra, çalışanların da bu konuda sizinle aynı vizyona sahip olduğundan emin olmalısınız. Bir takım kurun ve bu takım olabildiğince kapsayıcı olsun. Böylelikle her alanda gelişim için yüksek bir iletişim ağına sahip olmuş olursunuz. 

İnsanlar her zaman kendilerinden büyük şeylere inanmak ister ve stratejik planınızı oluştururken bu olguyu aklınızda tutun. Bu vizyona ekibi de dahil ettiğinizde faaliyet verimi de gözle görülür bir şekilde artacaktır. 


5) Esnek olmayı ihmal etmeyin.

Birçok sektör gelişen teknolojiyle birlikte kaçınılmaz bir biçimde değişime uğruyor. Bu değişim yapay zeka, big data, robotik gibi konuların başı çekmesiyle gerçekleşiyor. Stratejik planların için güncel kalmak eskiden bu kadar önemli bir konu değildi. Ancak şu an değişimlere karşı esnek ve açık olmanız gerekiyor. 

Hedeflerinize ulaşmak için uyguladığınız yöntemlerin günümüze uygun ve her an güncellenebilecek şekilde olmasına özen gösterin. Bu şekilde hareket kabiliyetiniz bir hayli artmış olacak ve her değişimi avantaj olarak kullanabileceksiniz. 

Bu sayede, inovasyon ve karlılıkta her zaman rakiplerinizin önünde kalacaksınız.

Total
0
Shares