B2B (Business to Business – Firmalar Arası); e-Ticaret firmalarının bir ürün ya da hizmetin alımı ve satımı ile ilgili tüm süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirmesi anlamına gelmektedir. Geleneksel sürelerde şirketler, tüm bu işlemleri fiziksel olarak gerçekleştirirler ve ciddi bir operasyon, dağıtım ağı, tedarikçi zinciri, personel, fiziki mekân, işletme giderleri gibi birçok gider kalemi oluştururlar.
Teknolojik imkânlar sayesinde ticaret hacminin ciddi oranda artması ile birlikte e-Pazar yerleri oluşurken, B2B sitelerinde ticaret yapma eğilimi de artmaktadır. Ticari faaliyetlerini B2B siteleri üzerinden devam ettiren kuruluşlar, geleneksel yöntemlere göre ticaret yapan firmalara göre önemli rekabet üstünlükleri sağlamıştır. Üstünlük sağlayan büyük kuruluşların (ör: Amazon, Uber, Google) endüstri dünyasından değil de dijital platformlardan olmaları diğer B2B ilkesiyle yollarına devam eden şirketlerin de dikkatini çekmiş ve onlar için de dijitalleşme bir zorunluluk haline gelmiştir. Acaba iş dünyasında çok büyük öneme sahip olan bu zorunluluğu büyük bir fırsat olarak değerlendirebilecek miyiz?
Dijitalleşme dünyasına adım atmak için geç kalındığı düşünülse de dijital platformlar, sürekli yeni pazarlar yaratması ve ticari hacmi genişletmesi açısından kaçırılmayacak bir fırsat tanımaktadır. Büyük kuruluşların dijital platforma yaptığı büyük yatırımlar gözünüzü korkutmamalı çünkü sizin öncelikli amacınız rekabet üstünlüğü sağlamak olmayacaktır. B2B platformlarında binlerce farklı firmanın bulunduğunu göz önüne alarak, stratejik hedefler doğrultusunda kendinize bir yol haritası çizmeli ve süreci devam ettirmelisiniz.
Belirlediğiniz hedef kitleye yönelik yapacağınız planlama sürecine işbirliğinde olduğunuz firmayı da katmalı ve onlarla da bu süreçte etkin bir çalışma içinde olmalısınız. Bu süreçler iyi yönetilerek maliyetler düşürülebilir ve ek olarak artan bir gelir tablosu ortaya konulabilir. Süreçleri beraber yürüttüğünüz alıcı firmalarda bir sadakat duygusu oluşturarak meydana gelen güven ortamında dijitalleşmeye yönelik yeni atılımlar yapabilir ve B2B platformunda bir üst segmente adımınızı atabilirsiniz.
Tüm bu süreçleri yönetirken her geçen gün kendine yeni bir şeyler daha katan teknolojiyi yakından takip etmeli ve B2B dünyasına aktarabileceğinizi düşündüğünüz her yeniliği kendi kuruluşunuzda uygulamalısınız. Aynı zamanda bu değişim esnasında esneklik ilkesini gözden kaçırmamalı ve bütün iş süreçlerinde dijital esnekliğe gereken önemi vererek ileride oluşabilecek herhangi bir kriz anı için önleminizi almalısınız.
Dijital Dünyanın Önemli Çarkı “Sosyal Medya”

Sosyal medyanın hayatımızda edindiği yer her geçen gün daha da önemli hale gelirken, ABD’de bulunan ClearPoint isimli ajans tarafından yapılan araştırma, B2B şirketlerinin de sosyal medyayı aktif bir şekilde kullandığını açıkladı. Araştırmada; B2B şirketlerinin %79’unun sosyal medyayı marka bilinirliğini arttırmak için, %74’ünün ise müşterilerle iletişime geçme ve müşteri edinme amaçlı kullandığı belirtildi. Araştırmada dikkati çeken bir diğer nokta ise LinkedIn platformunun B2B şirketleri arasında en yoğun kullanılan sosyal ağı olduğu gözlemlendi.
Sosyal medyayı etkin kullanan şirketlerin dijital platformda kendilerine ne kadar büyük yer edindiğini araştırmalardan görebiliriz. Bunun en büyük örneklerinden birini lojistik şirketi olan Maersk Line’nın yaptığı Facebook projesinden anlayabiliriz. Sadece bir lojistik firması çerçevesinde ne yapılabilir ki diye düşünmemek gerektiğini bize gösteren bu öncü kuruluş Facebook’ta 1.1 milyon takipçiye ulaşmış durumda. Sosyal medyanın ve dijital dünyanın aracılığıyla hem işletmelere (B2B) hem de direkt olarak müşterilere (B2C) ulaşma konusunda hatırı sayılır bir yol almıştır.
B2B Dijital Reklamcılık

Günümüz iş dünyasında, ürünlerin ortaya konulmadan önce yapılan lansmanların ne kadar dikkat çektiği ve dijital ortamda ne kadar iyi tanıtıldığı piyasada göreceği ilgi ile doğru orantılı bir şekilde ilerlemektedir. Tanıtım ne kadar albenili olursa; kuruluşlar ve kitleler tarafından o kadar fazla ilgiye tabi olur. Sektörün devlerinden birisi olan Apple’ı bu uygulamaya örnek olarak verebiliriz. House of Cards gibi birçok dizi ve filmde ürün yerleştirmesi yapan Apple, güçlü ve ulaşılması zor karakterlerle Apple markasını pekiştirip marka güvenini zirveye taşımaktadır. Başarılı B2B dijital reklamcılığının aslına bakılırsa; içerik ve içeriğin potansiyel kitleye nasıl aktarıldığından ibaret olduğunu görebiliriz.
Özetlemek gerekirse; kuruluşlar, ticari iş hacmini genişletmek, global piyasalarda daha düşük finansal maliyetlere katlanarak yer almak için B2B gibi dijital platformlarda yer almaya gayret etmelidir. B2B platformunda yer alan ve dijitalleşmeyi destekleyen kuruluşlar geleneksel yöntemlerle ticaretine devam eden kuruluşlara büyük üstünlük sağlayabiliyorlar.